Preparate tradiționale de Anul Nou

De Anul Nou, la fel ca de Crăciun, românii obișnuiesc să pregătească mese îmbelșugate cu preparate tradiționale foarte diversificate. La trecerea dintre ani, pe masa fiecărui creștin trebuie să se regăsească câteva mâncăruri tradiționale și nu doar pentru încântarea papilelor gustative a tuturor membrilor familiei, dar şi pentru câteva motive ce țin de noroc, satisfacții și realizări ce le poate aduce noul an.

          Astfel, se spune că de Anul Nou, pe masa tuturor trebuie să existe neapărat un preparat din peşte, pentru ca anul care vine să fie unul lipsit de ghinion și evenimente neplăcute, iar familia să se bucure de prosperitate, avuție și sănătate. O zicală veche spune că peştele servit în noaptea de Revelion alungă spiritele rele și aduce noroc la casa omului, iar membrii familiei vor ” aluneca” mai uşor printre necazuri. Peștele simbolizează abundență şi trebuie așezat întreg pe farfurii, căci altfel, se spune că norocul se fragmentează. Printre cele mai căutate soiuri pentru friptura de Anul Nou se numără păstrăvul, crapul, somnul, carasul sau merluciul. Așezat lângă o garnitură de legume la grătar sau cu puțin sos de usturoi și o mămăliguță bine făcută, peştele este un deliciu total.

          Însă nu doar pestele este important de Anul Nou. În mod tradițional,  friptura de porc sau de curcan făcută și servită după miezul nopții, în noaptea dintre ani, este mai mult decât aducătoare de noroc. Servita cu orice garnitură, o friptură din porc a fost și va rămâne vedeta  meniurilor de sărbători, deoarece carnea de porc se spune că inspiră avuție, acesta fiind şi motivul pentru care majoritatea pușculițelor au formă de purceluși.

          O altă tradiție este pregătirea ciorbei de perișoare. Din carne de porc, vită sau chiar de curcan, pentru cei ce vor să mai reducă caloriile acumulate la mesele copioase de Crăciun, ciorba de perișoare se pregătește cu multă atenție, doar de către bucătărese iscusite, pentru că perişoarele sunt destul de fragile, iar într-o pereche de mâini nepotrivite acestea se pot împrăștia prin ciorbă. De regulă, se folosește o carne cât mai proaspătă, un orez bun (pentru cei ce mănâncă perișoarele cu orez) și neapărat un ou, care ajuta compoziția să rămână închegată pe parcursul fierberii. La final, ciorbiţa se servește cu smântâna grasă și câteva bucăți de ardei iute. Mmm... ce aromă!

          Să nu uităm nici de salata de bouef. Chiar dacă se obișnuiește să se prepare pentru sărbătoarea Crăciunului, nici de Anul Nou nu vom evita să servim celebra salata de legume cu cărniță, atât de delicioasă!

           Dar mai sunt şi alte ,,alimente’’ despre care se spune că, odată incluse în meniul nopții dintre ani, asigură tuturor un viitor an minunat. Vinul și șampania sunt cele ce deschid Noul An și tot ele sunt cele ce îl încheie. Așa că este bine să alegem produse de calitate, căci așa ne asigurăm că și anul respectiv va fi unul calitativ și plin de împliniri.

          Preparatele tradiționale de Anul Nou nu lipsesc niciodată de pe masa romanilor. Pe lângă faptul că sunt pregătite după rețete autentice și din produse proaspete, de la fermieri și gospodari locali, acestea sunt aducătoare de noroc și multe împliniri.

Indiferent care sunt rețetele pe care plănuiți să le pregătiți de Anul Nou, Petry vă stă la dispoziție cu cele mai proaspete cărnuri sau platouri gata pregătite, cu cele mai alese vinuri și cu câteva idei de preparate savuroase, pentru un an plin de realizări. Vă dorim un An Nou fericit!

Categorii

Blog

Rețete

Rețete delicioase din carne și mezeluri proaspete, pe care le poți prepara ușor. Urmărește-ne, postăm rețete noi periodic!Poftă bună!

Cum gătești sănătos carnea?

Este foarte important să respectăm condițiile optime necesare păstrării cărnii și a mezelurilor, astfel ne vom putea bucura, cu siguranță, de aroma și consumul acestora fără ca ele să aibă un impact negativ asupra sănătății noastre.  

Cum se fabrică mezeluri de calitate?

Vă prezentăm cum se prepară mezelurile sănătoase pe baza rețetelor tradiționale Petry.

Știri și evenimente

Evenimente, știri și noutăți - vă ținem la curent cu toate informațiile importante legate de activitatea noastră!

Sărbătoare - tradiții, gastronomie, obiceiuri

Tradiție, sănătate și gusturi desăvârșite - într-un cuvânt sărbătoare.

Transylvanian Gourmet

Campania Transylvanian Gourmet este inițiativa firmei Petry. Scopul nostru este de a prezenta fără interes tradiția preparării jambonului de casă în Transilvania, precum și cultura acesteia. Dorim să atragem atenția asupra preparatelor tradiționale din Ardeal. Ne-am propus să creăm o platformă specială, unde atât localnicii, cât și cei care ne vizitează regiunea, se pot informa despre obiceiurile și gastronomia locală. Așteptăm rețetele dumneavoastră pe adresa de e-mail creative@petry.ro.

Fel