Povestea băiețelului care se numea Petru - A patra poveste

După câteva momente de cumpănă, Petru decise să bată la ușă. ”Fie ce o fi”, își zise. ”Dacă am vinit bou și mă întorc vacă aista ie. Totuși, să încerc”. Nu mică-i fu mirarea când ușa casei fu deschisă de însuși tatăl lui.

-Bună, tată! îngăimă Petru văzându-și tatăl ursuz și tras la față și simți cum se scurge din el tot curajul.

Se uitau unul la altul de zici că erau doi străini. Într-un final, tatăl lui mormăi o formă de salut și se dădu deoparte să-i facă loc lui Petru ca să intre în casă. Petru păși înlontru și o puzderie de amintiri îl năpădiră când văzu încăperea familiară, șemineul în care ardea focul, masa din bucătărie și pe mama lui care stătea și-și frângea mâinile, parte de bucurie că-și vedea feciorul acasă, parte de îngrijorare că nu știa cum o să reacționeze omul ei.

-Bună, mamă, salută Petru și se întinse să-și îmbrățișeze mama.

Aceasta l-o poftit să stea jos și l-o întrebat cum o mai duce, ce-i face nora și nepotul, cum merge afacerea. Petru o început să-i povestească, la început parcă cu temeri față de tatăl său, apoi o prins curaj. Tatăl său stătea deoparte, lângă șemineu, cu privirea în pământ și din când în când tresărea la câte o vorbă de-a feciorului lui. La un moment dat, Petru a scos pachetul cu cârnați și l-o pus pe masă rugându-și tatăl să guste din preparatul făcut special pentru el.

-Te rog tată, ia și gustă. Sunt cârnații pe cărea-i făcea nea Vasile și îți plăceau așa de mult!

Ceva se mișcă în sufletul tatălui său, se așeză la masă și gustă bucata de cârnat. După câteva momente vede pe obrazul tatălui său cum se rostogolea o lacrimă. Niciodată nu-l văzuse plângând. Dintr-o dată, se întinse spre băiatul lui, îl prinse de mâini și se ridică, iar Petru se ridică odată cu el.

În acel moment, tatăl meu s-a uitat în ochii mei și mi-a spus:

-Întotdeauna am știu că vei reuși și că vei avea succes. Îmi pare rău că nu am fost destul de puternic încât să-ți arăt acest lucru și să te susțin în alegerea ta. Iartă-mă! Acesta este cel mai bun cârnat pe care l-am gustat vreodată. Felicitări, băiatul meu!

După atâția ani, tata m-o luat în brațe și m-o ținut strâns la pieptul lui. Am simțit cum lacrimile îmi curg șiroaie pe obraj, dar nu conta, era lângă mine tata. Și mă simțeam, în sufletul meu, din nou un copil fericit.

Mama, cu lacrimi în ochi se uita la amândoi și nu-i venea să creadă de miracolul ce s-o produs. Ne-am așezat toți trei la masă și am început să povestim. Într-un timp ne-am despărțit să merg spre casă, cu promisiunea să mă reîntorc la masa de Crăciun, care era peste două zile, și să-mi aduc toată familia.

De Crăciun, tata și-a cunoscut nora și nepotul. Fața-i era scăldată în zâmbet și bucuria i se citea pe chip că are casa animată cu familia întregită. Ne-am strâns cu toții la masa de Crăciun, încărcată cu preparate care mai de care mai alese, cu cârnați, sângerete, caltaboș. Spre după masă, am decis cu toții să mergem la o familie din vecini, mai nevoiașă, să-i ajutăm. Tatăl era bolnav iar mama se chinuia singură să crească cinci copilași. Mare le-a fost bucuria când ne-au văzut încărcați cu bunătățuri de-ale gurii, iar pentru copilași aveam câteva cadouri. Am  simțit dintr-o dată că acela a fost cel mai frumos Crăciun din viața mea.

Categorii

Blog

Sărbătoare - tradiții, gastronomie, obiceiuri

Tradiție, sănătate și gusturi desăvârșite - într-un cuvânt sărbătoare.

Cărnuri Alese

Cărnuri alese. Favoritul gurmanzilor. Punem la dispoziția clienților noștri cărnuri alese de la producători locali care sunt proprietarii unor ferme menținute în condiții stricte de calitate. Carnea provine de la animale hrănite și crescute în mod natural. Află mai mult!

Rețete

Rețete delicioase din carne și mezeluri proaspete, pe care le poți prepara ușor. Urmărește-ne, postăm rețete noi periodic!Poftă bună!

Cum gătești sănătos carnea?

Este foarte important să respectăm condițiile optime necesare păstrării cărnii și a mezelurilor, astfel ne vom putea bucura, cu siguranță, de aroma și consumul acestora fără ca ele să aibă un impact negativ asupra sănătății noastre.  

Cum se fabrică mezeluri de calitate?

Vă prezentăm cum se prepară mezelurile sănătoase pe baza rețetelor tradiționale Petry.

Știri și evenimente

Evenimente, știri și noutăți - vă ținem la curent cu toate informațiile importante legate de activitatea noastră!

Transylvanian Gourmet

Campania Transylvanian Gourmet este inițiativa firmei Petry. Scopul nostru este de a prezenta fără interes tradiția preparării jambonului de casă în Transilvania, precum și cultura acesteia. Dorim să atragem atenția asupra preparatelor tradiționale din Ardeal. Ne-am propus să creăm o platformă specială, unde atât localnicii, cât și cei care ne vizitează regiunea, se pot informa despre obiceiurile și gastronomia locală. Așteptăm rețetele dumneavoastră pe adresa de e-mail creative@petry.ro.

Fel