Deşi sunt o mulţime de mituri legate de acest aliment plin de grăsime, consumat foarte mult de ţăranii români, este nebănuit de sănătos.
Pe cât de gustoasă este slănina, pe atât de periculoasă se zvoneşte a fi în special pentru persoanele care au probleme cu COLESTEROLUL. Dar acest zvon a fost desfinţat şi spre surprinderea multora slănina s-a dovedit a fi un aliment ,,minune”.
Când vine vorba de acizii graşi, slănina aduce mai degrabă spre uleiul de măsline şi somon. Deoarece grăsimile mono şi poli saturate depăşesc cu mult grăsimile saturate. Prin urmare este o sursă sigura de grăsime sănătoasă.
Acesta are o mulţime de beneficii prea puţin cunoscute cum ar fi suportul foarte mare pe care îl oferă în întărirea imunităţii. Datorită acidului arahidonic care favorizează scăderea colesterolului şi îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului, contribuind în acelaşi timp la producerea compuşilor chimici responsabili de răspunsurile imune şi reactiile inflamatorii.
În acelaşi timp cantităţile mici de grăsime sunt benefice pentru inimă şi cele mai importante vase de sânge. Un consumator de grăsime sănătoasă are un ritm cardiac regulat, un muschi cardiac mai puternic şi o circulaţie uşoară a sângelui. Prin urmare aceasta are o mulţime de beneficii şi pentru persoanele care suferă de unele probleme cu inima sau cu circulaţia.
Un lucru puţin ştiut despre slănină este efectul de încetinire şi intoxicare al alcoolului. Aceasta acţionează precum un pansament gastric prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime, care previne absorţia rapidă de alcool din stomac. Nu deageaba în zonele în care se bea multă ţuică, aperitivele conţin în mod obligatoriu slănină.
Bătrânii foloseau slănina ca remediu al durerilor de articulţii. Se recomandă frecarea articulaţiilor bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de tocat carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se pune celofan sau hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular şi se lasă să acţioneze peste noapte.
De asemenea protejează organismul de daunele aduse de fumat. Datorită conţinutului de seleniu care întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism.
Un alt leac băbesc în care slănina face minuni este cel pentru pintenii osoşi. Se prepară un unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocată mărunt, un ou crud şi 100 ml oţet concentrat. Borcanul cu amestecul se ţine într-un loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninei, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ţine în apă fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în unguent. Compresa se aplică pe timp de noapte, dimineaţa se spală talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7 zile.
Cărnuri alese. Favoritul gurmanzilor. Punem la dispoziția clienților noștri cărnuri alese de la producători locali care sunt proprietarii unor ferme menținute în condiții stricte de calitate. Carnea provine de la animale hrănite și crescute în mod natural. Află mai mult!
Tradiție, sănătate și gusturi desăvârșite - într-un cuvânt sărbătoare.
Rețete delicioase din carne și mezeluri proaspete, pe care le poți prepara ușor. Urmărește-ne, postăm rețete noi periodic!Poftă bună!
Este foarte important să respectăm condițiile optime necesare păstrării cărnii și a mezelurilor, astfel ne vom putea bucura, cu siguranță, de aroma și consumul acestora fără ca ele să aibă un impact negativ asupra sănătății noastre.
Vă prezentăm cum se prepară mezelurile sănătoase pe baza rețetelor tradiționale Petry.
Evenimente, știri și noutăți - vă ținem la curent cu toate informațiile importante legate de activitatea noastră!
Campania Transylvanian Gourmet este inițiativa firmei Petry. Scopul nostru este de a prezenta fără interes tradiția preparării jambonului de casă în Transilvania, precum și cultura acesteia. Dorim să atragem atenția asupra preparatelor tradiționale din Ardeal. Ne-am propus să creăm o platformă specială, unde atât localnicii, cât și cei care ne vizitează regiunea, se pot informa despre obiceiurile și gastronomia locală. Așteptăm rețetele dumneavoastră pe adresa de e-mail creative@petry.ro.