Az egészséges táplálkozás szerepe a gyermek életében

Nap mint nap halljuk, hogy milyen fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésében, s mégis, rendkívül nehéz a már rögzült táplálkozási szokásainkon változtatni.  Szülőként sokat tehetünk azért, hogy a gyermek kialakuló egészségtudata a saját egészségét szolgálja. Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre nézve, sokszor az egész felnőtt életre nézve is.  Ez az időszak a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében a legfontosabb időszak. A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés, és rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is.

Mivel az óvodáskorú gyermekek többsége étkezései nagyobb részét az óvodában folytatja, ezért mára már egyre több óvodában is előírják a glutén-, laktóz-, cukormentes ételek biztosítását a gyerekeknek.

De valóban szükséges a gluténmentes diéta a gyerekeknek?

A glutén- és laktózérzékenység egyre több embert érint világszerte, ugyanakkor a cukorfogyasztás csökkentése elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, nemcsak cukorbetegeknek. Még ha egészséges is az ember, nem árt, ha időnként tehermentesítjük a szervezetünket, és glutén-, laktóz-, cukormentes ételeket is felvesszük a napi étrendünkbe.

Ezért is állnak az Önök rendelkezésére a Petry új glutén-, laktóz- és cukormentes termékei.

Egyes hús- hentesáru összetevői között sajnos mindhárom előbb említett anyag jelen van, a Petry új termékei viszont nem csak a glutén- és laktózérzékenyeknek szól, hanem mindenkinek, aki tiszta eredetű húsból származó hentesárura vágyik, családja és saját részére, amely káros anyagokat, színezőket, ízfokozókat nem tartalmaz és legfőbb alapanyaga a jó minőségű hús.

Az oktatási intézmények mellett nagy a felelőssége a szülőknek is abban, hogy a gyermek mennyire táplálkozik egészségesen, a fejlődésének, korosztályának megfelelően, hisz a szülők példamutató magatartása rendkívül fontos. Mivel a gyermekek többnyire együtt esznek a felnőttekkel, így a szülőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az asztalra mindig tápláló ételek kerüljenek, és a menü összeállításánál vegyék figyelembe a gyermekek ízlését és szükségletét is.  Több felmérés is azt mutatta, hogy a kisgyermekek, de a nagyobbak többsége is nyitott és hajlik az egészséges étkezést szem előtt tartó szülő szavára, s megfogadja az ételek minőségére és mennyiségére vonatkozó tanácsait, ha az a szülő számára is fontos. Különösen igaz ez, ha rendszeresen együtt étkezik a család és a szülő is buzdítja a gyermeket, hogy a zöldség és gyümölcsféléből is vegyen, valamint olyan tiszta eredetű húsból származó hentesárut tesz az asztalra, amely tápláló és ízfokozó mentes.

 Nagy Bea, dietetikus és táplálkozásszakértő

Kategóriák

Blog

Válogatott Húsok

Válogatott húsok. Ínyencek kedvence. Vásárlóinknak válogatott húsokat kínálunk és odafigyelünk arra, hogy mindig a legjobb állatok húsával dolgozzunk, amelyeket hazai gazdáktól származó, szigorú feltételek szerint minősített farmokról szerzünk be.

Ünnep- hagyományok, ízek, szokások

Hagyomány, egészség és fenséges ételek - minden ami egy igazi ünnephez szükséges.

Receptek

Gyors receptek az elfoglalt hétköznapokra. Kövesd a blogbejegyzéseinket, rendszeresen töltünk fel új recepteket!

A hús egészséges felhasználása

Az élelmiszerbiztonság elsőrendű kérdés mindannyiunk számára. Hústermékek és hentesáru vásárlásakor tanácsos betartani néhány fontos szabályt.  

Hogyan készülnek termékeink?

Bemutatjuk, hogyan készül az egészséges hentesáru a Petry család hagyományos receptjei alapján.  

Újdonságok, események

Hírek, események, érdekességek, tájékoztatjuk minden fontos információról, ami a tevékenységünkhöz kapcsolódik.

Transylvanian Gourmet

A Transylvanian Gourmet kampány a PETRY cégcsoport kezdeményezése. Célunk az erdélyi sonkakészítési értékek érdek nélküli bemutatása. Az, hogy felhívjuk a figyelmet Erdély ínyencségeire. Ezért igyekszünk minőségi környezetet és felületet biztosítani arra, hogy akár az itt lakók, akár az idelátogatók hiteles képet kapjanak a helyi kulináris sajátosságokról. A recepteket a creative@petry.ro email címre várjuk.

Fel