A fűszerek titkos története: Pirospaprika

Illatok, aromás ízek, édes, keserű vagy csípős, zöld, örlemény vagy szemes fűszer, szárított vagy friss formában, mind-mind színessé és változatossá tették a mindenkori emberiség táplálkozását.

Fedezzük fel együtt a fűszerek titkos történeteit, amelyek évezredekre nyúlnak vissza, akárcsak az emberiség története.  

Fűszernövényeket már kezdetektől fogva használ az ember, ételeinek ízesítéséhez. A fűszereket nagyra becsülték, sokszor az arany értékével volt egyenlő a fűszernövények értéke. Bizonyos népeknél és bizonyos korokban a gazdagság jele volt, ha sok fűszernövényt tudott felhalmozni és készleten tartani egy nép.   

A fűszerkereskedelem évszázadokig meghatározta számos nép kereskedelmét.

Mind az ételek íze, mind a színhatás szempontjából nagy jelentőségük van a fűszereknek.

Külön-külön mindenik fűszer egyedi ízét és jelleget ad egy-egy ételnek. Ráadásul egyes kultúrákban nemcsak ételízesítésre, hanem sok esetben illatosításra, tartósítási céllal vagy a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták.  

Egyes fűszerek hatékonyan csökkentik a megbetegedések tüneteit. A fűszereknek ezt a hatékony, egészségvédő tulajdonságát már a kezdetek óta felismerte és alkalmazza az ember, igaz, napjainkra sokat felejtettünk ebből az ősi, természetközeli tudásból.

A pirospaprika az egyik legismertebb erdélyi fűszernövény

Ezt a pirossas, narancssárgás vagy olykor téglaszínű fűszert őrlemény formájában használjuk. Az őrlemény a paprika szárítása után készül. Egyedi íze és színe fajtánként változik, illetve a megmunkálási és érlelési idő is alakíthatja.  Édes vagy csípős alapíze van.

A pirospaprika útjának története 

A paprika Mexikóból származik, illetve általában Közép-Amerikában őshonos. A hajós kereskedelemnek köszönhetően került át Európába. A legenda szerint maga Kolumbusz Kristóf hozta át, a paprika nevet pedig Magyarországon használták először ennek a karakteres fűszernek a jelölésére.

A pirospaprikát ételízesítőként használták és bizonyos betegségek enyhítésére. Köztudottan magyar eredetű fűszer.

Magyarországon ma is sokféle paprikafajtát termesztenek. Ezt a műhelytitkot Erdélyben is ismerik, nálunk is többen kidolgozták a minőségi paprika receptjét.

Főként pörköltek, levesek, szószok és húsok ízesítéséhez használjuk.  Ahhoz, hogy a karakteres ízek legjobban érvényesüljenek, alacsony hőfokon kell kezelni a paprikával fűszerezett ételeket.

A pirospaprikának számos jótékony egészségügyi hatása van. A paprika húsa nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, antioxidánsokat, betakarotént, C vitamint, folsavat. A pirospaprika jóval magasabb táp-,és ásványianyag tartalmú, mint a zöld paprika. A csípőspaprikát pedig magas kapszaicin tartalma miatt hasznos fogyasztani, ennek köszönhetően ugyanis rákmegelőző hatást érhetünk el.

A Petry termékeinek készítésekor kimagasló minőségű paprikát használunk. A teljes termékskálánkhoz szükséges alapanyagokat helyi termelőktől szerezzük be, maximálisan elkötelezettjei vagyunk a helyi gazdák által előállított termékeknek.

Tudtad-e, hogy a Petry boltjaiban magas minőségű fűszereket vásárolhatsz?

Kérd ki boltjainkban munkatásaink tanácsát, hogy a legjobb minőségű fűszereket szerezd be, amelyekkel fejedelmi fogásokká varázsolhatod a boltjainkból választott, friss hústermékeket! 

 

Kategóriák

Blog

Válogatott Húsok

Válogatott húsok. Ínyencek kedvence. Vásárlóinknak válogatott húsokat kínálunk és odafigyelünk arra, hogy mindig a legjobb állatok húsával dolgozzunk, amelyeket hazai gazdáktól származó, szigorú feltételek szerint minősített farmokról szerzünk be.

Ünnep- hagyományok, ízek, szokások

Hagyomány, egészség és fenséges ételek - minden ami egy igazi ünnephez szükséges.

Receptek

Gyors receptek az elfoglalt hétköznapokra. Kövesd a blogbejegyzéseinket, rendszeresen töltünk fel új recepteket!

A hús egészséges felhasználása

Az élelmiszerbiztonság elsőrendű kérdés mindannyiunk számára. Hústermékek és hentesáru vásárlásakor tanácsos betartani néhány fontos szabályt.  

Hogyan készülnek termékeink?

Bemutatjuk, hogyan készül az egészséges hentesáru a Petry család hagyományos receptjei alapján.  

Újdonságok, események

Hírek, események, érdekességek, tájékoztatjuk minden fontos információról, ami a tevékenységünkhöz kapcsolódik.

Transylvanian Gourmet

A Transylvanian Gourmet kampány a PETRY cégcsoport kezdeményezése. Célunk az erdélyi sonkakészítési értékek érdek nélküli bemutatása. Az, hogy felhívjuk a figyelmet Erdély ínyencségeire. Ezért igyekszünk minőségi környezetet és felületet biztosítani arra, hogy akár az itt lakók, akár az idelátogatók hiteles képet kapjanak a helyi kulináris sajátosságokról. A recepteket a creative@petry.ro email címre várjuk.

Fel